ifyousnooze

In dit artikel belichten we: de marktontwikkelingen voor accountmanagers en sales managers; dat juist nu investeren in een sales opleiding een no-brainer is; dat er zelfs ‘gratis’ geld voor je klaarligt vanuit de overheid; hoe je het kaf van het koren kunt scheiden in sales-opleidingen-land.

Het aantal accountmanagers en sales managers dat zichzelf doorontwikkelt, stijgt en dat is niet zo verwonderlijk... 

...zij die in sales blijven stilstaan hebben immers niet zo’n goed vooruitzicht. 

Daarnaast staat er voor professionals − van wie de werkgever de noodzaak om te investeren in een sales opleiding niet inziet − bij de overheid een geldpot om ze die volgende stap te laten maken.

“‘If you snooze you lose’ gaat over jouw toekomst en jouw portemonnee”

De huidige marktontwikkelingen voor Accountmanagers

Het vak sales wordt steeds verder geautomatiseerd. Google heeft de verkoper die eigenlijk alleen een wandelende brochure is, vervangen. De transactionele verkoper wordt momenteel uitgefaseerd, en door steeds verdere consolidatie en internationalisatie van bedrijven kom je er met alleen de gunfactor ook al niet meer. Solution selling is verworden tot een basiscompetentie en gesprekspartners verwachten in toenemende mate een strategic selling approach. Kortom, sales wordt meer en meer iets voor in sales gespecialiseerde hoger opgeleiden. 


Als mbo-er heb je dus een cv-probleem. 

Het is tegenwoordig minimaal ‘hbo-denk- en werkniveau’ dat de klok slaat, wanneer een nieuwe salesvacature wordt uitgeschreven. Zonder hbo-papiertje, of iets wat daarop lijkt, is het best lastig om aan te tonen dat je dit niveau hebt. Iemand die wel zo´n papiertje kan overleggen, krijgt al snel de voorkeur …


Als hbo-er heb je inmiddels je onderscheidende waarde verloren. 

Het hbo-papiertje waar jij destijds zo hard voor gewerkt hebt, is helaas niet meer onderscheidend genoeg. Werkgevers willen experts en specialisten, mensen die het salesvak beheersen. Oké, jij hebt het vereiste hbo-denk- en werkniveau, maar waaruit blijkt dat je het vak sales beheerst? Een paar jaar ervaring zegt niets, want hoe heb jij je in die jaren vakinhoudelijk ontwikkeld? En uhhh … die training van een paar jaar geleden zegt ook niet zoveel, vooral niet als je alleen een certificaat van deelname kan overleggen, maar geen toetsingsresultaat.


Als academicus stijg je intellectueel boven de salesmassa uit, maar jij hebt een ander probleem. 

Net als bij de hbo-er zegt jouw papiertje niets over jouw salesvakkennis. Sterker, menig werkgever zal zich afvragen of jij als ‘theoreticus’ wel de vertaalslag naar de praktijk kunt maken. Academische modellen helpen je niet in het salesveld, dus ook jij hebt veel baat bij echte vakopleidingen op het juiste niveau binnen sales.


De huidige marktontwikkelingen voor Sales managers

Wat voor accountmanagers geldt, geldt ook voor sales managers. De sales manager van vandaag heeft echter met nog iets anders te maken. Vroeger werd je als ervaren verkoper of  topverkoper vanzelf een keer sales manager. Anciënniteit is allang geen criterium meer voor promotie tot sales manager. Daarnaast is het managen van accountmanagers heel wat anders dan het managen van je eigen rayon of key-accounts. Het vraagt veel meer dan vroeger om de juiste management-, coachings- en leiderschapsvaardigheden. De accountmanager van vandaag is meer en meer hoger opgeleid, mondiger en denkt zelfstandiger te kunnen opereren dan vroeger. Als sales manager moet jij meer en meer coachen in plaats van managen. Tot slot: sales manager worden is één ding, maar sales manager blijven of verder doorgroeien is veel moeilijker dan voorheen.


Investeren in een goede sales opleiding is een no-brainer

Elke werkgever die kan rekenen zou een gat in de lucht moeten springen wanneer een accountmanager een sales opleidingsverzoek indient. Een goede opleiding levert bottom line altijd een veelvoud op van wat een sales opleiding kost. Zo niet, dan kan er een vraagteken worden gezet of sales wel het juiste vakgebied is voor de persoon in kwestie − een kip kun je namelijk niet leren vliegen.

Als een sales manager een sales opleidingsverzoek indient, mag de vlag helemaal uit. Hij (lees ook zij) zal niet alleen z’n eigen output gaan verbeteren, maar ook die van z’n team! 

Gratis Geld voor een sales opleiding

Helaas komt het wel eens voor dat een werkgever niet het bedrijfskundige inzicht heeft dat het investeren in sales opleidingen de beste investering is die hij kan doen. Wanneer er binnen een onderneming meer dan 5 salesprofessionals rondlopen, dan zou de opleiding zelfs incompany, als hybride vorm van sales training/-opleiding, gegeven kunnen worden. Een vorm met ongekende mogelijkheden. 

Wanneer een werkgever niet in je sales opleiding wil investeren geeft dit te denken. Hoe verstandig is het om voor zo’n werkgever te blijven werken? Veel professionals kiezen dan eieren voor hun geld en investeren zelf in hun sales opleiding. In dit laatste geval ligt er momenteel een scholingsvoucher van maximaal € 2.500,- voor je klaar bij het UWV. De overheid ziet sales als een kansberoep en is bereid om in je te investeren. Deze scholingsvoucher kun je ook krijgen als je gewoon nog werk hebt. Je moet dan wel als werkzoekende ingeschreven staan bij het UWV; iets wat je sowieso zou moeten overwegen als je werkgever niet in jou zou willen investeren.

Het bedrag dat je vervolgens tekort zou komen voor de opleiding is waarschijnlijk voor een groot deel fiscaal aftrekbaar, waardoor jij voor een schijntje een opleiding ter waarde van duizenden euro’s kunt volgen.

“Opgelet! Beide regelingen lopen in de loop van dit jaar af,
 dus ook hier geldt: ‘if you snooze you lose’”

Scheid het kaf van het koren binnen sales-opleidingen-land

Er is een scala aan sales opleidingen, maar niet elke sales opleiding is even goed voor je toekomst. Bij de Sales Leadership Academy hebben wij gekozen voor een unieke combinatie:

  • het curriculum is tot op het hoogste niveau internationaal geaccrediteerd;
  • het met goed gevolg afleggen leidt niet alleen tot een post-hbo-diploma, maar tevens tot de internationaal beschermde registertitel CSE of SCPS achter je naam. Hierdoor onderscheid jij je onmiddellijk van al die andere salesprofessionals;
  • het curriculum is omringd met hoogwaardige masterclasses die erop gericht zijn dat jij kennis direct in de praktijk kunt brengen;
  • omdat de praktijksituatie voor iedereen anders is, krijg je per masterclass een uur persoonlijke coaching als je dit nodig hebt;
  • studeren en werken tegelijk is soms een uitdaging. Bij de Sales Leadership Academy hebben we hiermee rekening gehouden. Jij hebt in grote mate invloed op het tempo waarmee je de opleiding doorloopt. Pauzeren of juist versnellen is mogelijk op die momenten dat het nodig is.

Op dit moment tonen ook andere vooraanstaande opleidingsinstituten interesse voor onze unieke aanpak en we hopen voor het vak dat een en ander snel navolging zal krijgen. 

Ik hoop je te hebben kunnen inspireren om jezelf vakinhoudelijk door te ontwikkelen. Als dit zo is, download dan onze brochure, maar kijk ook eens bij www.ISAM.nl, www.RSM.nl, www.han.nl, www.isbw.nl of bijvoorbeeld www.ncoi.nl en vergelijk de opleidingen met elkaar. Mocht je interesse hebben in een one-page-vergelijkingsoverzicht van bovenstaande opleidingsinstituten dan kun je dit hier downloaden.

Wat je ook kiest ... zorg dat je je blijft ontwikkelen! Want...'if you snooze, you lose!"